یکی از معروفترین و محبوبترین غذاهای ایرانی آش رشته است که در ماه رمضان و ماه محرم به عنوان نذری پخته میشود. سبزیها و میزان حبوبات بالایی که در این آش وجود دارد، آش رشته را بسیار مغذی و پرخاصیت میکنند که در کنار طعم خوشمزه آش رشته میتوان از انتقال خاصیتهای مواد به بدن نیاز لذت کافی را برد.
استفاده از مواد اولیه متنوع یکی از ویژگیهای اصلی این آش قدیمی است. بکار گرفتن حداقل یک ماده غذایی از هریک از گروههای اصلی غذایی موجب بالا بودن ارزش تغذیهای آن شده است. استفاده گسترده از گروه نان و غلات، حبوبات و گاهی آب گوشت از گروه گوشت و حبوبات، سبزیهای گوناگون، بسته به منطقهای که آش در آن پخت میشود، همچنین، کشک یا ماستی که به آن اضافه میشود، مجموعه کاملی از گروههای غذایی را در این غذای ایرانی فراهم میکند.
در ادامه همراه ما باشید تا آموزش آش رشته در مناطق مختلف ایران را به صورت گام به گام با شما به اشتراک بگذاریم.


طرز تهيه آش رشته
آش رشته یکی از متداولترین آشهای ایرانی است که در شهرهای مختلف به روش های گوناگون پخته میشود. این آش خوشمزه به دلیل محبوبیت بسیار زیادی که در میان ایرانیان دارد، پای ثابت نذریهای خانمهای ایرانی است که معمولاً با دو دستور کلی که شامل آش رشته با کشک و آش رشته با سرکه است تهیه میشود. این آش خوشمزه را میتوانید در روزهای سرد پاییز و زمستان برای خانواده تهیه کنید. هرچند خوردن آش رشته در تمام روزهای سال لذتبخش است و کمتر کسی را می توانیم بیابیم که عاشق این غذای خوشمزه نباشد.
طرز تهیه آش رشته خانگی به طور ساده به شرح زیر است:
مراحل تهیه آش رشته خانگی
پیازها را پوست بگیرید و به صورت خلالی خرد کنید و برای اینکه موقع سرخ کردن له نشود و حالت چیپسی پیدا کند از شب قبل آن را روی پارچه ای تمیز پهن کنید و با یک پارچه نازک روی آن را بپوشانید.
نخود و لوبیا را درون قابلمه ای با ۵ لیوان آب بپزید و وقتی جوش آمد کف روی حبوبات را با کمک یک قاشق بگیرید و حرارت شعله گاز را کمتر کنید و در قابلمه را به طوری که کمی نیمه باز باشد روی قابلمه قرار دهید.
حدود یک ساعت به نخود و لوبیا زمان دهید تا حبوبات به طور کامل پخته شوند. برای اطمینان حاصل کردن از پخت حبوبات می توانید یکی از نخود و لوبیا ها را با دست فشار دهید تا از نرم شدن و طبخ آن اطمینان حاصل کنید.
پس از آبکشی سبزی آش، آن را به اندازه مناسب خرد کنید. (سبزی آش را نباید زیاد ریز کرد)
پس از آماده شدن سبزی، به سراغ آماده کردن پیازها بروید و پیازهایی را که خلالی خرد کردهاید را در یک ماهیتابهای با روغن سرخ کنید تا طلایی شود.
در ظرف دیگری ۴ قاشق غذاخوری روغن بریزید. پس از داغ شدن روغن، یک قاشق زردچوبه را به آن اضافه کنید و بعد از کمی هم زدن، نعناع را به آن اضافه کنید و سریع بعد از چند ثانیه هم زدن از روی شعله گاز برمیداریم تا نعناع نسوزد و رنگ آن تیره نشود. باید دقت کنید که در همین فاصله کم هم شعله گاز پایین باشد.
عدس و سبزی را با هم در قابلمهای که میخواهید آش را تهیه کنید بریزید و اجازه دهید تا حدود ۱ ساعت بپزند. سپس، لوبیاها را به آنها اضافه کرده و ۵ لیوان آب جوش هم داخل قابلمه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا مواد با هم ترکیب شده به جوش بیاید.
در مرحله بعد، داخل لیوانی ۲ قاشق غذا خوری آرد را با نصف لیوان آب به کمک همزن خوب مخلوط کنید تا آرد گلوله گلوله نشود. سپس، در ادامه مخلوط را به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید.
نصف پیاز داغ و نعناع داغی را که از قبل تهیه کردهاید را به مواد آش اضافه کنید و کمی هم بزنید تا ترکیب شوند.
در مرحله آخر، رشته آش را نصف کرده و کمکم به صورت نامنظم در حالی که آش را به هم میزنید به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید تا نرم شود.
در این فاصله نمک و ادویههای لازم مثل فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید و پس از گذشت یک ربع، از روی شعله آش را بردارید. میتوانید آش رشته را نوش جان کنید.
نکات
برای تهیه آش رشته حتماً از شب قبل حبوبات آش رشته که شامل نخود و لوبیا و عدس میشود را در ظرفهای جداگانه خیس کنید و چند بار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود.
برای تزئین میتوانید از نصف پیاز داغ و نعناع داغ مانده و کمی سیر داغ و کشک به مدلهای دلخواه استفاده کنید.
حتماً نمک داخل آش رشته را تست کنید تا پس از ریختن کشک، آش شور نشود.
برای اینکه آش بدرنگ نشود هرگز موقع پخت در قابلمه را نگذارید.
مهمترین دلیل چسبیدن رشتههای آش به هم این است که ظرفی که برای تهیه آش رشته استفاده کردهایم کوچک است و گنجایش کافی ندارد. به همین دلیل، توصیه میشود برای پخت آش رشته، حتماً از یک قابلمه بزرگ استفاده شود.
سبزی آش رشته
آش رشته در مناطق مختلف ایران، به شکلهای نسبتاً متنوع و با توجه به ذائقه و فرهنگ مردمان آن مکان پخته میشود. به همین جهت، هر شهری ممکن است از سبزیهای متفاوتی استفاده کند. اما به طور معمول از جعفری، گشنیز، تره، شوید و اسفناج برای تهیه آش رشته استفاده میشود. نکته قابل توجه این است که بهتر است از سبزیهای تازه استفاده کنید تا عطر و طعم آن ها عالی باشد.
همچنین، بسیاری برای خوش عطر شدن آش از ترخون هم استفاده میکنند یا به جای اسفناج از برگ چغندر استفاده میکنند. نعنای داغ هم که معمولاً برای تزئین و خوش طعمی آش رشته بکار میرود.
کالری آش رشته
آش رشته به دلیل شامل بودن مواد اولیه متنوع یک غذای کامل محسوب میشود. آش رشته به دلیل شامل بودن حبوبات غنی از پروتئین بوده همچنین، وجود سبزیجات و حبوبات در این غذا باعث شده سرشار از فیبر، موادی معدنی، منگنز و آهن باشد. به طور میانگین، هر ۱۰۰ گرم آش رشته ۲۵۰ کالری دارد.
ارزش غذایی آش رشته بدین گونه است:
چربی: 10 گرم
سدیم: 0.4 گرم
کربوهیدرات: 83 گرم
فیبر: 24 گرم
شکر: 9 گرم
پروتئین: 43 گرم
خرید مواد آش رشته
آش رشته، یکی از غذاهای سنتی ایران، از محبوبترین آشها بین ایرانیان محسوب میشود. آش رشته میتواند بهعنوان وعده اصلی ویا پیش غذا مورد استفاده قرار گیرد. آش رشته در فصلهای سرد سال طرفداران بیشتری دارد، همچنین در مناسبتهای خاص مانند شب یلدا، چهارشنبه سوری و سیزده به در نیز این آش خوشمزه را طبخ میکنند.
دلیل اینکه آش رشته جزء غذاهای بسیار مقوی و سالم به حساب میآید این است که گستره وسیعی از مواد غذایی سالم را در برمیگیرد. مواد لازم برای تهیه آش عبارتند از:
حبوبات شامل نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و عدس
سبزی آش شامل اسفناج، گشنیز، تره، جعفری و شوید
رشته آش
پیاز
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه
نعناع خشک
کشک
سیر
روغن مایع
با کلیک بر روی هریک از محصولات نام برده شده در قسمت بالا مواد لازم برای آماده کردن آش رشته را به سبد خرید خود اضافه کرده و در سریعترین زمان ممکن و تازهترین حالت دریافت نمایید. تجربه لذتبخش از باکیفیتترین محصولات غذایی از ۱۳۰۰ دغدغه همیشگی لبنیات بقال زاده بوده است. به همین دلیل، تامین باکیفیتترین و متنوعترین محصولات لبنی، حبوبات، مرباجات، ادویهها و انواع تنقلات و… از بهترین منابع و ارائه آنها در بستهبندیهای بهداشتی به دنبال خلق بهترین تجربهها برای شماست.